Emaliove midel Sale -30%! na WSZYSTKO!! KOD SEZON30

Emalia UNIWERSALNA ugotujesz na każdym rodzaju kuchni.

Emalia UNIWERSALNA ugotujesz na każdym rodzaju kuchni.

Emalia na indukcję – płyty indukcyjne praktycznie zastąpiły dawne kuchenki gazowe. ,,Zimne gotowanie” - jak się mówi o gotowaniu na płycie indukcyjnej - jest zdecydowanie bezpieczniejsze niż gotowanie na gazie i efektywniejsze niż na płytach elektrycznych czy halogenowych. Wymaga jednak specjalnych naczyń. Jakich? Takich, które działają na polu magnetycznym, czyli są ferromagnetyczne. Takie naczynia, albo mają „dodaną” na dno specjalną wkładkę, albo są stalowe. Właśnie dla tego naczynia emaliowane są idealne na płyty indukcyjne, ponieważ ich korpus wykonany jest w całości ze stali i pokryty emalią. Ich przewagą nad garnkami z ‘’dodaną” wkładką jest to, że całe przewodzą pole magnetyczne, co powoduje szybsze nagrzanie się garnka i szybsze zagotowanie potrawy. Naczynia emaliowane są też ciężkie i mają płaskie dno, które idealnie przylega do powierzchni grzewczej. Nasze naczynie nie potrzebują żadnych dodatkowych płytek, aby móc je używać na płytach indukcyjnych.

Emalia na kuchni gazowej – tu nie ma rewolucji, ponieważ naczynia emaliowane były od pokoleń używane na kuchniach gazowych. Ich niezaprzeczalna zaletą jest to, że nie odbarwiają się od ognia, oraz dzięki szklistej powłoce jaką jest emalia są łatwe w utrzymaniu czystości, nawet jeśli przypalimy w nich potrawę.

Emalia i kuchenki elektryczne - garnek emaliowany nagrzewa się do wysokich temperatur. Dzięki swej konstrukcji idealnie i równomiernie rozprowadza ciepło, a po zdjęciu z kuchenki bardzo długo utrzymuje temperaturę. To sprawia,
że bardzo dobrze sprawdza się również na klasycznych kuchenkach elektrycznych.

Emalia w piekarniku - naczynia emaliowane (bez pokryw) doskonale sprawdzają się również podczas zapiekania potraw w piekarniku. Mało tego w jednym garnku emaliowanym, bez konieczności mycia lub wymiany naczynia między procesami, można poddusić np. mięso lub ryby w bulionie, a następnie przełożyć naczynie do piekarnika i zapiec potrawę. Garnek emaliowany bez szklanej pokrywy i okuć jest bowiem zbudowany tak samo, jak brytfanna emaliowana lub emaliowane formy do zapiekania. Zaoszczędzimy w ten sposób czas i wodę, którą zużylibyśmy na mycie dodatkowego naczynia.

Emalia i marynowanie - naczynia emaliowane nie wydzielają alergenów i nie wchodzą w reakcje chemiczne nawet przy długotrwałym kontakcie z żywnością. Można w nich zatem marynować produkty spożywcze przed ostatecznym przyrządzeniem, aby uzyskały odpowiedni smak, aromat i konsystencję. Bez przeszkód można je również wstawiać do lodówki. Należy tylko unikać szoku termicznego – po wyjęciu garnka z lodówki, a przed postawieniem na kuchenkę, lepiej poczekać chwilę na wyrównanie się temperatur.

Emalia i przechowywanie - naczynia emaliowane są świetne również do przechowywania.
Potrawy ugotowane,
a następnie przechowywane w tym samym garnku nie nabiorą metalicznego posmaku
i niekorzystnego aromatu. Emalia nie ma też wpływu na walory zdrowotne potraw, bez względu na temperaturę.

Emalia i zmywarka – Praktycznie w każdej kuchni znajdziemy już zmywarkę. Często pytacie czy emalia może być w niej myta? Odpowiadamy TAK naczynia emaliowane mogą być myte w zmywarkach.

Emalia najzdrowsza powłoka - naczynia emaliowane w kontakcie z żywnością nie wydzielają alergenów, ponieważ nie zawierają niklu, a powłoka nie wchodzi w reakcje z pożywieniem. Dlatego są idealne do gotowania wszelkiego rodzaju potraw, również tych bardzo kwaśnych lub ostrych.

Uniwersalny i ponadczasowy design we wszystkich kolorach tęczy – ogromny wybór garnków emaliowanych. Garnki emaliowane nadal kojarzą się głównie ze stylem rustykalnym, swojskim,. tymczasem emalia pasuje dosłownie do każdego stylu. Wybór fasonów, kolorów i zdobień naprawdę ogromny. Dzięki temu zarówno mieszkaniec wiejskiego, drewnianego domku jak i miłośnik surowych, nowoczesnych loftów znajdzie garnki odpowiednie dla siebie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl