O emalii historycznie
Nie da się przejść obok naczyń emaliowanych, nie zajrzawszy choć na chwilę w ich historię. W dzisiejszym wpisie chcemy choć odrobinę przybliżyć Wam ich genezę i wyjaśnić najważniejsze pojęcia.
Kilka ważnych dat
Na początku był chaoos… Może nie aż tak daleko, ale czasy starożytne, to moment którego sięga historia emalii. Już starożytni Egipcjanie pokrywali emalią medaliony i biżuterię. Przez wieki emalia miała głównie przeznaczenie jubilerskie. Zmieniło się to w XVIII wieku, wtedy to zaczęto stosować emalię jako powłokę ochronną na stal czy żeliwo. Około 1782 w Szwecji chemik Sven Rinmann prowadził eksperymenty związane z pokrywaniem żelaznych naczyń emalią. Metoda zabezpieczania naczyń poprzez nanoszenie na ich powierzchnię emaliowej powłoki opatentowana została w Anglii w 1799 przez Samuela Sandy Hicklinga. Ten moment przyniósł dynamiczny wzrost stosowania emalii w przemyśle. Emalią pokrywane są naczynia stołowe, garnki, urządzenia sanitarne oraz szyldy reklamowe. Dzięki swym właściwościom - odporności na zarysowania, ścieranie, na kwasy i substancje chemiczne, bogatą kolorystykę – emalia zyskuje bardzo dużą popularność, która praktycznie nie przerwanie trwa do dziś.
Czym jest emalia?
Emalia (fr. émail, dawniej: szmelc, smalc) – sproszkowane szkło: mieszanina minerałów (piasek, kreda, glina) oraz topników (boraks) z dodatkiem pigmentów, które naniesione na metalowe podłoże i stopione w temperaturze ok. 800–900°C tworzy szklistą powłokę.
Jak wygląda proces nakładania emalii na naczynia?
Emaliowanie to nic innego jak powlekanie surowej blachy warstwą emalii.
Dzielimy ten proces na 4 etapy:
- Mycie - blacha przed nałożeniem emalii musi zostać dokładnie umyta, a tłuszcz który znajduje się na jej powierzchni dokładnie usunięty.
- Nakładanie warstwy podkładu - produkt pokrywany jest emalią gruntową
i wypalany w wysokiej temperaturze. Emalia gruntowa to warstwa zabezpieczająca metal przed powstawaniem rdzy. Stanowi ona również podkład pod warstwę kolorową. - Pokrywanie naczynia emalią właściwą – to powlekanie różnych części produktu kolorowymi warstwami emalii. Po naniesieniu kolorowej warstwy, produkt za każdym razem jest wypalany.
- Dekorowanie (opcjonalnie)- na produkt emaliowany (kubek, miskę itp.) nanoszona jest kalka, następnie produkt ponownie jest wypalany w temperaturze ok. 800°C, dzięki czemu zyskuje doskonałą odporność na zmywanie
w zmywarkach oraz ścieranie.
Zalety naczyń emaliowanych:
Znacie powiedzenie „Jesteś tym, co jesz?” Czy wiesz, jak duże znaczenie ma naczynie, w którym przygotowujesz posiłki? Ogromne! To ono wpływa na zachowanie wartości odżywczych oraz na smak i zapach przygotowanych posiłków.
Inwestycja w naczynia emaliowane jest więc dobrym wyborem. Dlaczego? Zobaczcie sami:
- Garnki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia. Nie uczulają, ani nie mają szkodliwych substancji, a także, co ważne, nie wchodzą w interakcję z żywnością, na przykład z kwasami. Ugotujemy w nich pyszny bigos lub kapuśniak bez obaw, że potrawa będzie miała nieodpowiedni smak.
- W garnkach emaliowanych można naprawdę szybko coś ugotować, bo nagrzewają się błyskawicznie. To pozwoli oszczędzić prąd lub gaz.
- Emalia nadaje się do przechowywania jedzenia, a więc ugotowaną potrawę, tuż po wystudzeniu, możemy swobodnie schować do lodówki. Nie zmieni swojego smaku i będzie łatwa w odgrzewaniu.
- Jeżeli lubimy kompletować naczynia w różnych kolorach i rozmiarach, to nie znajdziemy większego wyboru niż właśnie w przypadku emalii!
- Garnki emaliowane są odporne na wysokie temperatury.
Nowoczesna emalia nadaje się do piekarnika. - Naczynia emaliowane można stosować na wszystkich typach kuchenek w tym indukcyjnych
- Produkty emaliowane, w tym te zdobione nadają się do mycia w zmywarce.
Nie pozostaje mi nic innego, jak podsumować… Kupując oryginalne naczynia emaliowane, produkowane wg ponad
100-letniej technologii w podkrakowskim Olkuszu macie gwarancję najlepszego wyboru.
Pamiętajcie, zdrowe gotowanie oraz ponadczasowy design i różnorodność tylko na Emaliove.pl